Понеделник - Петък 9:00 - 18:00
 Защо редовната профилактика на климатичната система е задължителна?

Защо редовната профилактика на климатичната система е задължителна?

Поддръжката е ключов елемент за правилното функциониране и дълъг живот на почти всичко, което ни заобикаля. Това важи с пълна сила и за климатичните системи на автомобилите. Дори когато климатикът не проявява признаци на евентуален проблем, това съвсем не означава, че такъв няма да настъпи скоро. Ето защо редовните проверки на системата са ключови за нейният дълъг живот.

Как функционира климатичната система в един автомобил?

Климатичните системи при автомобилите са предпочитана и задължителна част от оборудването на повечето марки и модели. Само допреди няколко десетилетия наличието на климатик в автомобила бе равносилно на лукс, но това не е така към днешна дата.

Системата е затворен кръг, в който основна роля има охлаждащият агент – газ, наречен фреон. При задействане на системата, фреонът се насочва към климатичния компресор, който повишава налягането и температурата в системата. След това, фреонът попада в климатичен кондензатор, като по този начин се охлажда и променя агрегатното си състояние и се превръща в течност. Трансформираният фреон продължава пътя си към дехидратора (изсушител), където влагата и евентуални замърсявания се отделят. Посредством специален вентил, температурата на веществото се намалява още и попада в изпарител, който отнема от топлината на купето, като същевременно освобождава вече изстудена струя въздух от вентилационните отвори в купето. Тази финална стъпка от процеса е и начална точка за неговото стартиране отново посредством тръби от изпарителя към компресора.

Защо е важно да поддържаме климатичната система в изрядно състояние?

Един от възможните проблеми на климатичната система е плесента, която неизбежно се натрупва вследствие на влагата, която се образува по въздуховодите. Плесента и бактериите са потенциален проблем и могат да предизвикат вреда за човешкото здраве. Ежегодното отстраняване на тези отлагания по системата е абсолютно наложително, за да може тя да работи безопасно и да осигурява комфорт на пътуващите в автомобила. Професионалното отстраняване на всяка следа от плесен, неприятни миризми и бактерии е възможно единствено посредством пулверизираща машина, която използва ултразвук за пълно почистване и дезинфекция на системата и въздуховодите в купето.

Основен враг на климатичната система е вече споменатото образуване на влага, което е неизбежно. Влагата силно намалява смазочните свойства на маслото, което е част от системата заедно с фреона и е от огромно значение за правилното функциониране на компресора. Наличието на влага може да доведе до замръзване и съответно отказ на климатичната система вследствие запушване на пътищата, по които циркулира фреонът. За да се елиминира влагата, е необходимо охлаждащият агент и част от маслото да бъдат източени, след което вакуум машина отделя образуваната влага. Следва подмяна на част от маслото и зареждане на системата с нужното количество фреон.

Освен проверката за натрупани замърсявания и отстраняване на влагата, климатичната система трябва да бъде тествана за оптимална херметичност. При наличие на теч, той трябва да бъде отстранен, тъй като климатикът няма да успее да охлажда оптимално, а същевременно наличието на охлаждащ агент ще намалява до момента, в който системата откаже да функционира напълно. Освен адекватна работа на климатичната система, предотвратяване на течо би спомогнало и за по-чиста околна среда.

Дори при липса на течове, нивото на фреон намалява с около 5% на година при автомобили на възраст около и над 10 години, поради което навременното допълване с охлаждащ агент е задължителна процедура. Препоръчително е тя да се извърша поне веднъж на всеки две години.

Подмяната на филтъра на купето също трябва да се извършва поне веднъж годишно. Освен този филтър, изсушителят също подлежи на подмяна. В зависимост от типа експлоатация, този елемент трябва да се подменя на няколко години. Ако е открит теч в системата, изсушителят е нужно да бъде подменен задължително след отстраняване на проблема.

Къде можете да се погрижите за климатичната система на автомобила си?

Работата по климатичната система на един автомобил изисква както добри познания и опит, така и специализирана техника. Автосервиз BM AUTO разполага с най-модерната апаратура за диагностика, ремонт, профилактика и зареждане на климатичните системи на различни марки и модели автомобили, камиони и други транспортни и превозни средства. Сервизът притежава специализирана машина за пълна дезинфекция на въздуховодите и купето на автомобила, както и станция за зареждане на охлаждащ агент r134. BM AUTО е оборудван и с най-съвременното технологично решение за зареждане с фреон от тип r1234, необходим за климатичните системи на повечето автомобили, произведени след 2010г.